Honda Malaysia – Kekal kedudukan teratas segmen bukan Nasional dan No.2 TIV

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Honda Malaysia  telah mencatatkan jumlah jualan lebih daripada 44,200 unit berdaftar bagi separuh pertama 2019 (Januari hingga Jun), dengan bulan Mei merekodkan jualan tertinggi lebih daripada 10,500 unit. Berdasarkan hasil jualan terbaru ini, Honda Malaysia mengekalkan kedudukan teratas sebagai segmen bukan Nasional dan No.2 keseluruhan Total Industry Volume (TIV) untuk separuh pertama 2019, yang menyumbang sebanyak 15.3% .

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Mr. Toichi Ishiyama berkata, “Saya mahu mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia atas sokongan berterusan dan kepercayaan mereka terhadap jenama Honda. Separuh pertama tahun 2019 amatlah mencabar. Civic mencapai kejayaan pada unit 130,000 yang dijual manakala Jazz pula telah menyerahkan unit ke 100,000 kepada pemiliknya. Ia benar-benar memberi inspirasi untuk kita melihat bagaimana kedua-dua model ini menjadi kegemaran di kalangan rakyat Malaysia. Kami turut berharap dapat mencapai lebih banyak kejayaan pada tahun ini. Honda akan terus menawarkan produk yang berkualiti serta teknologi canggih dalam usaha untuk memberikan yang terbaik kepada rakyat Malaysia dan berkongsi kegembiraan untuk memiliki Honda kepada semua pelanggan kami. ”

Dalam mengkaji semula prestasi jualan, penyumbang terbesar pada separuh pertama tahun ini adalah model City, yang merupakan model  paling popular dalam segmen B serta menyumbang 34% kepada keseluruhan jualan. Model terbaik seterusnya untuk Honda Malaysia ialah HR-V, yang dilancarkan pada Januari tahun ini dengan pencapaian 20% daripada jumlah jualan, diikuti oleh CR-V 14%  daripada jumlah jualan. Model Honda iaitu Jazz, City, Civic, HR-V, CR-V dan BR-V terus memimpin dalam segmen masing-masing.

HR-V baru-baru ini diperkenalkan dengan warna Passion Red Pearl telah mendapat sambutan positif di pasaran. Warna yang sama kemudiannya diperkenalkan kepada Jazz, City, CR-V dan BR-V. Secara keseluruhannya, warna Red Pearl Passion telah muncul sebagai pilihan warna yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia. Tempoh menunggu untuk semua model Honda adalah antara satu hingga dua bulan.

Mengulas mengenai pencapaian ini, Presiden  Honda Malaysia dan Ketua Pegawai Operasi yang baru dilantik, Encik Sarly Adle Sarkum berkata, “Ia telah menjadi beberapa minggu yang menarik untuk saya sejak saya mengambil alih jawatan. Saya kagum dengan komitmen yang tinggi dan dedikasi pasukan untuk membawa Honda ke tahap yang lebih tinggi di Malaysia. Ini telah memberi saya keyakinan bahawa kita dapat menempuh cabaran untuk mendorong jualan kita lebih jauh lagi. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pelanggan kami untuk menyokong jenama kami. Dengan yakin, kami komited untuk menyediakan Joy of Buying dan penawaran terbaik kepada pelanggan kami untuk kepuasan yang lebih tinggi. ”

Bersempena dengan pengumuman ini, Honda Malaysia telah melancarkan kempen ‘Tech Frontier Rewards’ yang merupakan inisiatif untuk memberi penghargaan kepada pelanggan Honda kerana mereka mengenali Teknologi Advanced Honda Next Generation iaitu Honda SENSING, Turbo and Sport Hybrid i-DCD. Pelanggan kini boleh menikmati lebih banyak ganjaran apabila mereka memandu pulang model Honda terbaru. Kempen ini menawarkan Bonus Honda, Bonus Bulan Teknikal dan Hadiah Eksklusif sehingga RM5,000 ***.  Ganjaran kempen ini terdapat untuk untuk semua model kecuali Civic Type R yang sudah bermula dari 1 Julai hingga 30 September 2019.

Para pelanggan boleh melawat mana-mana 98 pengedar sah Honda di seluruh negara atau hubungi nombor Bebas Tol Honda di 1-800-88-2020 serta log masuk ke www.honda.com.my untuk maklumat lanjut mengenai kempen Julai atau menempah sesi pandu uji.

Share.

About Author

Leave A Reply