Art of Speed Malaysia 2019 – Dunia Kustom semakin berkembang menuju tahun ke-8

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Art of Speed, acara tempatan yang menampilkan konsep Old-Skool & Kustom Kulture Malaysia kembali dengan acara tahunan bagi tahun yang ke-8 tahun ini, bagi semua peminat kereta dan motor untuk mempamerkan seni kustom tempatan yang terdiri daripada jentera-jentera yang telah diubahsuai serta direstorasi, galeri seni, aktiviti interaktif dan hadiah cabutan bertuah yang sangat menarik!

Tahun ini, acara Art of Speed 2019 (AOS 2019) mensasarkan lebih 40,000 pengunjung untuk dua hari. Acara ini masih lagi diadakan di Malaysia Agro Exposition Park, Serdang (MAEPS), bermula pada 27 Julai  2019 (10:00 pagi hingga 11:00 malam) dan 28 Julai 2019 (10:00 pagi hingga 7:00 malam).

Pengisian kemuncak Art of Speed adalah kehadiran komuniti kustom antarabangsa dan media:

 1. Shige Suganuma, Hiro “Wildman” Ishii & Masakazu “PAN” Sumi daripada MOONEYES
 2. Oliver Jones Grayson dikenali sebagai The Cutrate; Amerika Syarikat (Pemenang Born Free 2019)
 3. Shaik Ridzwan dikenali sebagai The Mighty Motor; Amerika Syarikat
 4. Geoffrey Douglas Baldwin daripada Return of the Café Racers; Australia
 5. Christopher Cooper Raymond daripada Fuel Tank Magazine; Australia
 6. Matthew Everingham daripada Speedhunters.com; Australia
 7. Marlon Slack daripada Pipeburn; Australia
 8. Makoto Watanabe daripada Chopper Journal Magazine; Jepun
 9. Makoto Ukai daripada Model Cars & Let’s Play VW Magazine; Jepun
 10. Daisuke Katsumura & Satoshi Furuuchi daripada Kousoku Yuen Magazine & Street VW Magazine; Jepun
 11. Kanda Manabu daripada Kalifornia Look Magazine, Jepun
 12. Yasuo Sekijima daripada Vibes Magazine; Jepun
 13. Kengo Kimura daripada Heiwa Motorcycles; Jepun
 14. Keiji Kawakita daripada Hot Dock Custom Cycles; Jepun
 15. The Nash daripada Burnout Magazine; Jepun
 16. Daisuke Sakon daripada Kustomstyle; Jepun
 17. Kenichiro Kaneko daripada Truck Masters Show; Jepun
 18. Kenji Hasegawa daripada Orion Ace; Jepun
 19. G Tiki Art & Pinstriping; Jepun
 20. Makoto M&K Custom Signs; Jepun
 21. Ken Takano daripada Ken’s Art Kustom Garage; Jepun
 22. Jeffrey Chang daripada MOONEYES Taiwan
 23. Lou Nozaki daripada Beetle Helmet; Jepun

Setiap tahun AOS masih meneruskan misi yang sama memberi inspirasi kepada komuniti tempatan dengan membawa masuk kenderaan vintaj dan ubah suai yang mengagumkan dari luar negara. Tradisi ini diteruskan dengan penampilan beberapa buah motosikal KQQL dan juga sebuah kereta daripada negara Jepun. Tahun ini, pengunjung akan menjamu mata dengan:

 1. HEIWA MOTORCYCLE (JEPUN) dengan BMW R9T Custom, yang dikomisenkan oleh BMW Motorrad.
 2. MOON OF JAPAN 1961 Ford Falcon Sedan Delivery “PANTASTIC”.
 3. HOT DOCK CUSTOM CYCLES (JEPUN) dengan 1948 FL Harley-Davidson Custom “StG Nautilus”. Motosikal ini telah dianugerahkan “Grand Champion” di acara S&S 50th Anniversary “World’s Largest Build-Off” pada 2008.

Art of Speed Invitational Car Build Off 2019 yang dikuasakan oleh PETRONAS, akan menyaksikan 7 pembina khas bersaing untuk hadiah wang tunai RM10,000 (pemilihan juri) & wang tunai RM5,000.00 (pilihan awam). Pembina khas yang bersaing ialah:

 • The Classic Garage daripada Johor Bahru; pembina khas adalah Ravinder Singh
 • Naza College Motorsports Team daripada Shah Alam dengan ketua projek; Jagjeet Singh dengan 5 orang pelajar
 • Carazee Artwork daripada Klang, Selangor; pembina khas adalah Ajie
 • WakSam Garage X RebanBlackbird daripada Subang; pembina khas adalah Odie & WakSam
 • Kazuto Garage daripada Klang, Selangor; pembina khas adalah Kazuto Soon
 • Faroib Autosport daripada Klang, Selangor; pembina khas adalah Ismail Ibrahim
 • Garage 63 daripada Bukit Jalil, Selangor; pembina khas adalah Shawn Foo

 

Kereta yang memenangi “Sabah Old School Mega Gathering 2019” juga akan      dihantar sebagai kenderaan tetamu khas dalam pameran Art of Speed Invitational    Car Build-Off 2019

PETRONAS yang juga Penaja Utama untuk tahun ke-3 berturut-turut akan mengeluarkan edisi terhad kolaborasi bersama Hot Wheels & Krome Bandits yang pastinya akan memeriahkan lagi acara AOS pada kali ini!

Hot Wheels akan berada di AOS 2019 dengan kehadiran Steve Vandervate, Pengurus Reka Bentuk Global Hot Wheels (Segmen Premium dan Koleksi). Beliau akan melancarkan siri “Japan Historics 3”, yang akan dikeluarkan pada tahun 2020 di bawah tema “Legendary Japanese Cars”. Nissan Skyline R31 bersaiz sebenar dan Honda City Turbo II akan dipamerkan bersama dengan prototaip “diecast” untuk tatapan semua pengunjung semasa acara ini berlangsung.

Hausboom, dengan kerjasama Hot Wheels juga akan mempamerkan kereta rasmi berskala 1:1 New Beetle Gen 1 sebagai hadiah yang akan diberikan kepada pembeli Hausboom bertuah di acara AOS 2019. Koloborasi rasmi ini adalah yang pertama seumpanya di Asia. Kereta Beetle ini akan direka dan dibina oleh 405 Industries, studio baru hasil dari Art of Speed Malaysia.

VANS pula akan mempamerkan penghormatan kepada jenama “Era”, keluaran kasut sejak tahun 1976. Pameran khas ini akan dipamerkan di Dewan A. VANS juga akan menganjurkan klinik “skate” dan keluarga yang datang dengan anak-anak boleh menyertai untuk belajar bermain dan menggunakan papan selaju serta peralatan lain yang akan disediakan. Tahun ini, VANS juga bersama-sama dengan  “Sound Circus” yang menampilkan barisan artis-artis kelas A di festival musik ini.

Hail Vintage akan berada di dalam Dewan C yang menampilkan pameran pakaian kerja vintaj serta 16 vendor yang khusus dalam dunia vintaj. Pameran tahun ini  akan mempamerkan koleksi barang-barang vintaj yang bernilai hampir RM2 juta.

Kustom & Koffee Talk bersama Bikesrepublic.com di wawancara oleh Keshy Dhillon  akan berlangsung di dalam Dewan A pada pukul 3 petang pada hari Sabtu bersama-sama panel dari luar negara seperti Oliver Jones Grayson dari The Cutrate dan Matt Everingham dari Speedhunters. Forum ini akan membincangkan topik-topik terkini di dalam industri permotoran dan kereta.

Lain-lain aktiviti di AOS 2019 termasuk:

 • Roda Rumble 2019 – Perhimpunan Dua Roda & Festival disokong oleh Retro Mania
 • Tapak Makanan yang akan menampilkan Lori Makanan, Bazar Jualan dan Pasar Lambak Vintaj
 • Perlumbaan Strider untuk kanak-kanak yang akan dianjurkan oleh Strider Kids Malaysia
 • Meraikan acara perhimpunan “MINI 60th Anniversary Malaysia”
 • Perhimpunan “Scale Dicast Culture” (Dewan C)
 • Pertandingan Hot Wheels Club Malaysia Custom & Zon Permainan (Dewan C)
 • Pusingan ke-2 MSF Solo Masters (Tapak parkir Dewan D)
 • Pameran motosikal vintaj “Best Of British” daripada The Return of The Café Racer & Triumph Motorcycles Malaysia. (Dewan A)
 • Pameran Malaysia Automotive, Robotics & IoT Institute (Dewan A)
 • Forum perkongsian initiatif kerajaan negeri bersama YB Tuan Mohd Khairuddin Othman, Pengerusi Exco Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor.
 • Acara akan dirasmikan oleh YAB Dato’ Menteri Besar Selangor, Tuan Amirudin Shari pada 2.00 petang, Sabtu 27 Julai 2019

Muzik merupakan salah satu elemen penting dalam acara Art of Speed dan tahun ini pentas utama AOS (yang dikenali sebagai “Sound Circus”) akan dipindahkan ke luar untuk memenuhi permintaan peminat muzik yang semakin meningkat angkanya. Barisan artis Sound Circus* akan menampilkan Hujan sebagai persembahan utama dengan band-band lain seperti Bittersweet, Masdo, Gerhana Ska Cinta, Kapow dan banyak lagi pada hari Sabtu & Ahad pula akan menyaksikan Asheed Def Gab C, Kid Search dan persembahan utama, Blues Gang.

 Melengkapkan pertunjukan acara pada hari Ahad akan diadakan hadiah cabutan bertuah dimana seorang pemenang bertuah akan pulang dengan SATU (1) unit Mini Cooper yang telah diubahsuai dengan tambahan enjin Suzuki Hayabusa oleh FNG Works. Para pemenang kategori motosikal dan kereta Best of Show akan memenangi pakej percutian dan hadir ke acara 28th Annual MOONEYES Yokohama Hot Rod and Custom Show pada Disember ini sebagai tetamu kehormat.

AOS 2019 akan memperkenalkan tiket Speed Lane, yang dibuka satu jam lebih awal pada pukul 10 pagi berharga RM50 sah untuk dua hari. Pengunjung boleh menikmati satu jam tambahan di dalam dewan utama dan juga dewan C. Pemegang tiket Speed Lane juga berhak untuk memasuki konsert Sound Circus di luar dewan. Tiket hujung minggu biasa (tanpa konsert Sound Circus) berharga hanya RM20 sahaja. Tiket dalam talian boleh didapati di  https://aos.qtic.my/

Maklumat lebih lanjut mengenai acara ini boleh dilayari di www.artofspeedmy.com atau www.facebook.com/ArtOfSpeedMY/ 

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply