FALKEN Wildpeak AT3W & Wildpeak MT01- Tayar 4×4 dan SUV FALKEN semakin mendaat perhatian bagi pengguna di Malaysia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Di Malaysia sekarang terdapat semakin banyak penggunaan kenderaan 4×4 dan juga SUV di atas jalan raya. Boleh dikatakan setiap pengeluar kereta seperti Toyota, Ford, Mitsubishi, Nissan dan Isuzu mempunyai 2 jenis model kenderaan seperti yang dinyatakan di atas dan ianya sentiasa menjadi perhatian para pengguna yang mahukan kenderaan yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan mahupun untuk membawa ahli keluarga sehari-harian.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi dari laporan penjualan kenderaan di Malaysia sejak tahun 2013 hingga 2019, terdapat lebih 300,000 unit kenderaan 4×4 dan SUV telah didaftarkan di Malaysia. Antara permintaan tayar 4×4 yang popular di pasaran Malaysia adalah All-Terrain (AT) – 80%, Highway Terrain (HT) – 15% dan Mud Terrain (MT) – 5%.

FALKEN WILDPEAK MT01 dibina untuk mengatasi pelbagai permukaan yang amat lasak pada keadaan yang lebih maksimum serta bersedia menghadapi sebarang keadaan yang tidak dijangkakan. FALKEN WILDPEAK MT01 BORN TO RACE terdapat dalam saiz bermula dari 15 inci hingga 20 inci.

FALKEN WILDPEAK MT01 telah duji dan digunakan dalam perlumbaan Off-Road KING OF HAMMER & ULTRA4 EVERY MAN CHALLENGE oleh para pelumba professional untuk menghadapi keadaan yang sangat lasak dan sukar. FALKEN WILDPEAK MT01 sentiasa bersedia untuk menghadapi keadaan samada jalan biasa, berlumpur, bersalji atau berbatu. Teknologi M/T yng ditampilkan oleh Falken pada tayar FALKEN WILDPEAK MT01 ialah 3 lapisan ‘DURASPEC ™ & HEAT DIFFUSER Sidewall Technology’ yang dibangunkan untuk mengekalkan keadaan jalan raya yang mencabar. DURASPEC ™ dilengkapi dengan 2 sisi pusingan yang tinggi serta memberikan lapisan perlindungan dan ketahanan tambahan pada tayar. Dinding sisi atas yang lebih agresif memberikan daya cengkaman tambahan dalam keadaan tekanan udara yang rendah pada permukaan yang kasar.

Rata-rata pemandu 4×4 di Malaysia memilih tayar ALL-Terrain bagi kegunaan trak mereka bagi pengenadalian yang lebih baik di atas jalan raya biasa. Dengan prestasi yang mampu diberikan serta rekaan yang lebih baik, tayar ALL-TERRAIN adalah yang terbaik untuk digunakan di atas jalan raya Malaysia.

Menurut kata pakar professional, teknologi yang telah diterapkan dalam industri penghasilan tayar 4×4 dan SUV bagi sesebuah kenderaan, ianya dapat membantu dalam peningkatan kuasa bagi sisi yang lebih rendah, lebih penjimatan dalam penggunaan bahan api, peningkatan dari segi reka bentuk, meletakkan ciri-ciri keselamatan yang lebih dipertingkatkan serta penggunaan kenderaan 4×4 yang lebih berguna pada sesuatu masa.

 

 

Falken Wildpeak A / T3W 

Kami telah meminta Frankie Kong, pakar 4×4 & SUV dalam industri pengedaran tayar Malaysia dengan pengalaman lebih dari 15 tahun dan dia mengatakan bahawa terdapat perubahan evolusi besar-besaran dalam 4×4 dan SUV sejak 2011 dari segi prestasi di mana pengeluar dapat menghasilkan output HP yang lebih tinggi dengan enjin cc yang lebih rendah. Ini secara tidak langsung menyumbang kepada ekonomi bahan bakar yang lebih baik untuk membantu pelanggan menjimatkan kos. Reka bentuk 4×4 dan SUV semakin baik serta ciri keselamatan yang diperkenalkan setara dengan kereta penumpang. Yang paling penting, 4×4 & SUV menyediakan dua penggunaan untuk peribadi dan bekerja tanpa perlu mendapatkan kedua-dua 4×4 atau SUV memberi kebebasan untuk melakukan pengembaraan pada bila-bila masa dan keadaan cuaca.

Oleh kerana itu, permintaan pasaran tayar 4×4 dibahagikan seperti berikut : – All Terrain (AT) = ~ 80% (Naik taraf), HIGHWAY TERRAIN (HT) = ~ 15% (penggantian OE), dan MUD TERRAIN ( MT) = ~ 5% (Meningkatkan Prestasi jalan lasak). Sebab mengapa 80% pemandu 4×4 lebih suka tayar AT adalah kerana keupayaan lasak sepanjang cuaca yang memenuhi permintaan pemandu trak ringan dan SUV 4×4 untuk pengendalian keseluruhan yang lebih baik dan dengan peningkatan prestasi keseluruhan dan gaya hidup pengembaraan, tayar All Terrain (AT) adalah pilihan terbaik untuk keadaan jalan raya Malaysia.

 

Sekiranya anda pengguna 4×4 atau SUV, inilah sebabnya mengapa anda harus memilih FALKEN WILDPEAK A / T3W atau FALKEN WILDPEAK MT01. Falken Wildpeak A / T3W adalah tayar Hybrid 4×4 All-Terrain berprestasi tinggi generasi baru yang menggabungkan keupayaan ‘off-road’ yang agresif dan pemanduan yang lasak tanpa kompromi. Untuk memecahkan sesuatu, A / T bermaksud ia tahan lama dan mampu di atas dan jalan lasak sementara 3W bermaksud prestasi Wear, Winter, dan Wet lebih baik daripada sebelumnya disebabkan kompaun tapak baru Falken Wildpeak A / T3W dan reka bentuk tapak lebih dalam (kedalaman tapak selebar 15.6mm dalam kategori) serta sip dan alur kedalaman penuh yang memberikan kadar kehausan tayar yang tahan lama serta ketahanan permukaan salji dan hidroplan yang konsisten sepanjang hayat tayar. Saiz Non LT dari Falken Wildpeak A / T3W diperkaya dengan Silica yang bermaksud mereka akan memberikan prestasi yang lebih baik dan prestasi dalam keadaan basah.

Setiap ukuran Falken A / T3W adalah USTMA dan TRAC memenuhi syarat untuk simbol Three Peak Mountain Snow Flake (3PMSF) yang direka untuk keadaan salji yang teruk sekaligus bermaksud tayar ini akan memberikan cengkaman yang luar biasa di jalan yang licin atau hujan untuk pengguna Malaysia. Dikemaskan dengan teknologi, Falken A / T3W mempunyai DESIGN 4D NANO Falken dan 3D Canyon Sipes yang dipatenkan ke dinding sisi bawah yang terbaru. Falken AT / 3W kini mendahului #1 dengan jumlah 28 saiz yang tersedia di Malaysia dari 15 “hingga 20” dan untuk pengetahuan, tayar bagi Mercedes G-Class 2019 adalah FALKEN Wildpeak A / T3WA berukuran 265 / 60R18.

 

Falken Wildpeak MT01 adalah tayar yang tidak mengenal sempadan dalam hal daya tarikan dan ketangguhan di luar jalan yang maksimum. Ia dipercayai dan diuji oleh sebilangan profesional  (Off-Road KING OF HAMMER & ULTRA4 EVERY MAN CHALLENGE) untuk menghadapi keadaan yang paling sukar walaupun tidak ada turapan, berlumpur, salji atau berbatu. M / T menampilkan Teknologi DURASPEC ™ Sidewall tiga lapis milik Falken yang dibangunkan untuk mengekalkan keadaan luar jalan yang paling lasak. DURASPEC ™ juga dilengkapi dengan dua pergantian lapisan tinggi yang memberikan lapisan perlindungan dan ketahanan tambahan. Tayar Falken M / T mempunyai dinding sisi atas yang tebal dan agresif bersama dengan bahu blok yang diimbangi untuk memberikan daya tarikan tambahan pada tekanan udara rendah di kawasan yang lasak sementara dinding sisi bawah menampilkan teknologi ‘Heat Diffusors’ untuk membantu menghilangkan haba bagi melindungi komponen dalaman tayar untuk memastikan kestabilan kenderaan semasa penarik atau membawa beban berat.

WILDPEAK M / T tidak hanya berprestasi kawasan yang lasak tetapi juga memberikan cara jalan yang luar biasa berkat corak tapak tiga berubah-ubah yang dioptimumkan dengan meletakkan tapak blok untuk memberikan perjalanan yang sangat tenang. Selain itu, tayar M / T mempunyai tapak blok kasar dan lebar yang memberikan ketegaran corak tapak di kawasan sentuhan untuk meningkatkan kestabilan dan pengendalian kenderaan sambil mengelakkan batu dari terperangkap di alur tayar. Kami tahu bahawa M / T dibuat untuk ketangguhan maksimum dan pengguna akan menggunakannya di kawasan berlumpur atau berbatu sekaligus pergerakkan lebih mudah dengan ciri pertahanan batu dan lumpur pada tayar Falken Wildpeak M / T yang menempuh keadaan lumpur dari alur tapak untuk mengelakkan kehilangan daya tarikan dan memastikan cengkaman maksimum sambil mengelakkan batuan menusuk pangkal tapak. Falken Wildpeak MT01 boleh didapati di Malaysia dari saiz 15” hingga 20”.

Untuk maklumat lanjut mengenai Falken Tyres atau FALKEN Wildpeak A/T3W & MT01, kunjungi Glenmarie Tyre Mart ( 017 669 1219 HWA ), Cheras Tyre Mart ( 019 731 7988 JAMES ), Kota Damansara Tyre Mart ( 011 5123 2800 CHOO ) serta mana-mana pengedar Falken. Anda juga boleh layari laman sesawang Stamford Tyre di www.stamfordtyres.com.my atau di Instagram & Facebook @FalkenMalaysia. Anda turut boleh bercakap terus dengan pakar 4×4 kami Frankie Kong di talian 016 228 0076.

Share.

About Author

Leave A Reply