The Malaysian Favourites – Perodua Myvi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Perodua Myvi sudah bertahun berada dipasaran dan sememangnya menjadi pilihan rakyat Malaysia, samada menjadi kenderaan utama atau kereta kedua. Perodua Myvi merupakan antara model yang popular untuk dimodifikasi oleh kaki-kaki kereta, terutama para peminat Kcar.

Pemilik Myvi ini memutuskan untuk mengubahsuai dan menjadikan ianya salah sebuah Myvi yang menonjol di atas jalan raya. Bahagian badan telah ditukarkan sepenuhnya dari Passo Racy, hanya casis sahaja masih kekal asal dari Myvi. Tongkat bonet Passo Boon X4 dan Parking Pole dipasang dibahagian depan. Spoiler TRD Passo dan cermin Cromax Passo Racy juga dipasang oleh pemilik. Side step, Bumper step dan keseluruhan kit badan juga dari Passo.


Apabila membuka sahaja hood hadapan, kita dapat melihat enjin Toyota Passo bersesaran 1.3l yang lengkap dengan kotak gear asalnya. Untuk memberikan beberapa kuasa tambahan, penyuntik bahan api asal telah digantikan dengan penyuntik Vios 1.5L. Untuk meningkatkan penampilan tetapi pada masa yang sama meningkatkan daya tahan, hos Samco baru dipasang. Jentera ini juga dilengkapi strut bar Cusco untuk memberikan pengendalian kereta yang lebih stabil. Ekzos Myvi asal digantikan dengan ekzos lengkap Passo. Bergerak ke sistem pengendalian, penyerap hentak asal telah digantikan dengan Zerone SSR550 boleh laras. Satu set rim Rays CE28 15 inci dipasang pada kereta dipadankan bersama tayar Yokohama Advan Neova AD08R berukuran 195/55R15.


Menjengah di bahagian dalam kereta, perkara pertama yang anda akan nampak ialah papan pemuka dari Toyota Passo Racy. Papan pemuka juga dilengkapi dengan auto-leveling. Trim pintu dan pemegang pintu krom dalaman juga dipindahkan dari Passo Racy. Kerusi depan bersambung di mana anda boleh duduk 3 penumpang di depan bukannya 2 penumpang berbanding biasa. Terdapat juga stereng MOMO untuk gaya pengendalian tambahan. Bagi memberi pemilik kenderaan beberapa maklumat mengenai prestasi nadinya, beliau memasang satu set meter Defi Advance BF merah bersama-sama meter Defi ZD yang asli.

Bukan itu sahaja, penanda Defi VSDX dan Apexi turut dilihat di dalam kereta. Cermin pandangan belakang digantikan dengan cermin gentian karbon berjenama Zoom dan plasmacluster pengion dari Passo juga dipasang ke dalam kereta. Lampu kaki, sensor sudut dan penggera keselamatan dari Toyota Passo dipasangkan ke Myvi ini. Set pembesar suara Carrozeria melengkapkan lagi transformasi bahagian dalam kereta.


Secara keseluruhannya, Myvi ini telah menjalani transformasi yang lengkap dengan setiap panel dalaman dan luaran diubah menjadi Passo Racy. Penukaran dari Myvi ke Passo ini adalah antara yang terbaik dan sempurna pernah dihasilkan.

Spesifikasi

Kereta : Perodua Myvi

Enjin & Modifikasi : 2008 Passo Racy 1.3 engine, Samco hose, Vios 1.5 injector

Kotakgear : 2008 Passo Racy Gearbox

Suspensi : Cusco strut bar, Zerone SSR 550

Rim : CE28 15 x 6.5jj et39

Tayar : Yokohama Advan Neova 195/55/15

Luaran : Complete Passo Racy 2008 body part, Boon X4 scoop, Passo parking pole, TRD Passo spoiler, Passo Racy side mirror, Passo Racy cromax glass, Carbon Fiber Piaa wiper, Passo door emblem, Passo side step, Passo bumper step

Dalaman : Passo Racy 2008 complete dashboard with auto-leveling, Passo Racy 2008 doortrim with inner chrome door handle, Passo bench seat, MOMO steering, Defi Advance BF Red original, Defi ZD original, Defi VSDX, Apexi timer pen black, Comtec 704v, Corner sensor Passo, Passo keyring and foot lamp, Passo blue alarm security tag, Passo LED answer back, Passo ionizer plasmacluster, Zoom centre mirror carbon fiber, Jazz led 3rd lamp, Passo autofold, Pioneer head unit, Carrozeria under seat ts-wx22a, Carrozeria center speaker ts – cx900, Carrozeria satelit ts – stx99, Carrozeria satelit ts – sth700, Carrozzeria ts – v7a

Bengkel : AAI JDM Autoparts

Foto : Shah Bahulu @adamphotography

Share.

About Author

Leave A Reply